Elämme siis sähköisen median aikaa. Meidän on oltava tavoitettavissa 24/7, oli yö tai päivä. Jos joku soittaa sinulle 03.00 aamulla, on sinun vastattava, olit nukkumassa tai et.

Sain kerran kolmannen asteen kuulustelun siitä etten vastannut puhelimeen. Soittaja soitti kyllä päivällä, mutta kysymykseen "mikset sä vastannut puhelimeen" ei kelvannut : olin päiväunilla. Olisi kuulemma siltikin pitänyt vastata. Kysyin miksi niin vastaus oli että "kun olisi voinut olla hätä". Kysyin että oliko, niin vastaus oli "no ei, mutta olisi voinut olla". 

Kun kännyköistä tuli yleisiä, tuli tästä ilmiöstä myös yleinen. Jos nykyään annat puhelun mennä vastaajaan tai et vain yksinkertaisesti vastaa, on tämä verinen loukkaus soittajaa kohtaan. Ihan vain siksi että "olisi voinut olla hätä".

Nykyisten älypuhelimien myötä koululaiset voivat olla facebookissa koulutunneilla. Ennen netissä roikkuminen oli mahdollista vain atk-tunnilla, 90-luvulla kun ei ollut kaikissa talouksissa laajakaistaa, vaikka tietokone saattoi löytyäkin. Nyt koululaiset ovat älähtäneet siitä että koulukoneita vahditaan niin ettei tunneilla olisi mahdollista roikkua naamakirjassa vaan käyttää tietokoneita oppimiseen. Onhan se niin väärin ettei koko hereillä olo aikaa voi käyttää zombimaiseen "tykkää napin" klikkailuun ja farmvillen pelaamiseen. Onhan se järkytys jos koulussa keskityttäisiin koulunkäyntiin ja oppimiseen.

Kun kävin kaupungilla ja törmäsin tuttuihin, tuli kysymys: Miksi sä et enää päivitä facebook profiilia niin usein? Jaahas, mietitään. Minulla on lapsi ja koti joita pitää hoitaa. Jos taas alkaisin päivittämään jokaisen tekemiseni olisivat ne seuraavanlaisia: "Nyt leikitään hetki lapsen kanssa ja sitten siivoamaan", "Lapsi nukkuu joten voin siivota vähän lisää", "Lapsi heräsi, nyt välipalaa ja sitten tekemään ruokaa". Oman kokemukseni mukaan nuokaan ei ole mukavaa luettavaa, joten en päivitä tekemisiäni enää kovin usein. FB:nkin myötä meidän pitäisi olla kokoajan tavoitettavissa ja ilmoittamassa mitä teemme ja miksi.

Vaikka meidän pitäisi olla tavoitettavissa 24/7, siltikin välille teen seuraavaa: Suljen läppärin, laitan puhelimen äänettömälle ja tv:n kiinni, avaan hyvän kirjan ja nautin hiljaisuudesta.